Dudkovo toulavým autobusem osamělých duší na ostrov Giglio.

Po návratu, dříve ještě než stihnou vyhnít štětiny těch božích opuncií z bříšek prstů a z nedočkavých rtů a vyšisovat vzpomínky, rychle to vše hodit do Květíno tabletu.

Půjčím si s dovolením jedno moudro od pana Pabla Picassa „Cestopis je lež, jež zobrazuje krapet i pravdu.“ On jen tvrdil totéž o svých obrazech ..."

Podle lidového vypravěče a vůdce této výpravy může sem na ostrov každý den, stejně jako na třetí prst poloostrova Chalkidika připlout nejvýše deset nepravoslavných, sem nedomorodců. Realita byla mnohem tolerantnější.


Vzhůru tedy do slunné Itálie, ale prrr, nejprve nutno překonat zasněžené pasy Alpské a strávit na nich alespoň jednu noc.

Napoleonova Elba na severo-západě, ostrov Hraběte Monte Crista na straně západní a za ním se schovává Terčina Korsika.

Řádně zapůjčen skútr. Kytka je okamžitě středem pozornosti. Někde v trnité macchia napravo nebo možná v maquis po žabožroutsku za krajnicí levou, co obě lemují serpentiny nahoru k tomu mraveništi zvanému Castello, byl prý onehdy spatřen nějaký Cohán. Vypráví si o tom vítr, co sviští kolem našich ušisek. Pobrukuje si ty jeho krásné odrhovačky.
Ten hrad oživne hnedka po setmění. Jeho křivolaké uličky, schodiště a podloubí se promění v jednu velkou knajpu. Vynesou se stoly z malých kamenných kamrlíků a panímámy servírujou Shiraz Casale del Giglio do broušeného skla od našeho pana Mosera.

Deník z malého kousku dosud do klávesnice přeťukán.

1. den - neděle 6.9. u Autobu v 8:30 (čekání max. 15 min.), 9:00 odjezd z Prahy, 12:00 České Budějovice - pauza, 14:00 hr. Rakousko, 19:00 Spital - nocleh pod čerstvě zakoupenou autoplachtou ale stejně v rose. Teplota těsně nad nulou. Snová krajina Dolomit na pravoboku i levoboku.

2. den - pondělí 7.9. 5:00 odjezd Spital, 7:00 hr. Itálie, na levoboku míjíme Benátky, Casal Borzetti, Jaderské moře, 21:00 noční přejezd.

3. den - úterý 8.9. 6:00 Porto s. Stefano - trajekt na ostrov, cca 9:00 ostrov Giglio - přesun do campu sockou. 12:00 camp - Tyrhénské moře. Nocleh camp Giglio.

4. den - středa 9.9. Giglio - (potápění, výpravy do macchie, p. Pagana 498 m.n.m., hrad jedna velká knajpa.) Macchie (ital. macchia, kors. machja, kroat. makija, franz. maquis),

5. den - čtvrtek 10.9. Giglio - lodního výprava na ostrov Gianutry, starověký chrám.

6. den - pátek 11.9. Giglio - 17:30 odplutí z ostrova, 18:00 odjezd z přístavu, 22:30 Potomstvo milené, chtěl bych poopravit, nebo spíše doplnit moudro nějakého pana Immanuela: „Hvězdné nebe nade mnou, sirné prameny Saturnia za krkem a mravní zákon ve mně“. Přivedl mě na to až šutrák, co mi přistál na šišce šišaté plešaté. To mi jen Kytka chtěla naznačit, že už mě zahlédla v té černočerné, téměř dokonalé temnotě po tom co poslední čelovku zhasit stačily výpary sirné a já chtěl a šel jen tak po hmatu prozkoumat, odkud vlastně ta horká voda vytékat ráčí. 23:00 noční přejezd do Alp.

7. den - sobota 12.9. 6:00 Lago di Garda, vysokohorský výšlap, Malcesine, tržiště. 21:00 odjezd a noční přejezd do ČR.

8. den - neděle 13.9. 0:00 hranice Rakousko, 5:00 hranice Česká republika, 8:00 Praha.

SMS korespondence

Mapy

Noční přesun k jezeru di Garda plného surfů, kites a rogal, přetržen dvouhodinovým nočním namáčením, louhováním a mácháním v horkých sirných pramenech Saturnia, s nebem plným hvězd nad hlavou.

Literatura:

Čapek Karel: Italské listy

Na tuhle miniexpedici se s námi projela i bichle „Mluviti pravdu“ od toho geniálního šamana spiťoura Josífka Formánků.

Vstoupíme-li do chrámu, pyšná jeho krása nás pozastaví a při delším vyšetření se přesvědčíme, že Gerolimini nejen nejkrásnější v Neápoli, nýbrž jeden ze vzácnějších v Itálii se nazvati může. Velicí sloupové jeho, stěny a římsy s velikou pilností kamením všelikobarevným vykládané a strop bohatě ozdobený svatému Filipu velikou čest dělají. Dle návrhu Dionýsia Bartolomeo roku 1592 chrám v způsobě třílodní baziliky vystaven byl a jeho veliké oblouky dvanáct čtyrmecítma palem vysokých čistogranitových jednokusných sloupů z ostrova Giglio nese. ... Milota Zdirad Polák: Cesta do Italie, psáno v Neapoli dne 1. února L.P.1818.