Thoma Zdeněk Zdeněk Thoma: Země bohů a démonů, Panorama, Praha 1984

OBSAH

Nebeské království
Zvonící pagody
Město umění
Svátek světel
Třetí vůně Káthmándú
Údolím Kálí Gandaké
Ve stínu Annapúrny
Hladový pochod
Země jako brambůrek
Hvězdy slibují štěstí
Zapadlými kouty Káthmándského údolí
Tašiho vzpomínky
Lékaři, bylinkáři, šarlatáni
Moji přátelé žebráci
Cesta do Langtangu
Země Šerpů
Můj malý Everest
Bohyně - Matka země
Gaida znamená nosorožec

ÚDOLÍM KÁLÍ GANDAKÍ

Kdysi jsem četl nádhernou knížku: Tajemný Mustang. Nepojednávalo se v ní o koních, ale o tajuplném území ležícím na náhorní plošině u tibetských hranic. Barvité vyprávění francouzského etnografa Peissela, který se jako jeden z mála cizinců do Mustangu dostal, nás s Petrem tak okouzlilo, že jsme zatoužili osobně poznat život chudých obyvatel tohoto kdysi samostatného království. Území v srdci velehor, dosud zcela nedotčené vlivy naši civilizace, kde žijí hrdí svérázní lidé stejně tak jako před staletími. To by byly snímky a skutečné dobrodružství!

Pokračování po třiceti letech

Manang je horská vesnice v Nepálu pod masivem Annapúrny, v níž fotograf Zdeněk Thoma, jako jeden z prvních cizinců, strávil v roce 1979 řadu dní. Po třiceti letech se do Manangu vydal jeho syn Michal s balíkem dnes už historických fotografií. Vznikl ojedinělý srovnávací dokument, který bude mít své pokračování ve výstavách v Česku, v Káthmándú a přímo v místě svého vzniku, v Manangu.

Zahájení výstavy v Káthmándú už zítra!
Napsal Michal Thoma, 8. Prosinec 2010 - 3:26.
Přípravy na zahájení výstavy v Káthmándú vrcholí.
Dnes budu ve foyeru káthmándského konferenčního centra Kathmandu City Hall (Rastriya Sabha Griha) věšet fotografie. Výstava zahájí 9. prosince ve 14:00 slavností otevírací ceremonií festivalu (pouze pro zvané). Výstava pak bude přístupná pro veřejnost až do 13. prosince od 11 do 18 hodin. Pokud jste náhodou v Káthmándú, určitě se přijďte podívat!

Balíme fotografie na cestu do Káthmándú!
Napsal Michal Thoma, 1. Prosinec 2010 - 21:59.
Dnes 1. prosince 2010 jsme v restauraci Dahab svěsili fotografie a pečlivě je zabalili na cestu. V neděli 5. prosince letí dva velké balíky o celkem šedesáti fotografiích směr Káthmándú.

2013 - V minulých letech jste mohli sledovat projekt Manang po třiceti letech, který jsem realizoval se svým synem Michalem - viz: http://manang.thoma.cz/ Nyní Vám nabízím možnost se do Manangu, nádherné horské vesnice ve stínu Annapúrny, kde v místním muzeu visí naše společná výstava, přímo podívat. A to v červenci tohoto roku s Michalem jako zkušeným průvodcem po Himálaji. Cílem třítýdenního treku je jezdecký festival Jartung v Manangu. Mladí muži během tohoto festivalu předvádějí na koních své jezdecké umění. Jde o skvělou příležitost vidět Manang v jeho původní podobě, protože vesnice bude po několik dní doslova žít svojí vlastní tradicí. V červenci též do Manangu nepřichází tak velké množství jiných turistů, jako na jaře či na podzim. Manang, i celá trasa treku, je chráněna mohutným masivem Annapúrny před monzunem, takže silné deště v tomto období nehrozí. Dále trek směřuje k ledovcovému jezeru Tiličcho ve výšce pět tisíc metrů. Azurová hladina jezera je ze všech stran lemovaná monumentálními zasněženými štíty. Nejvyšším bodem treku je průsmyk Thorung-la (5 417 metrů nad mořem). Celý trek je komfortně zajištěn. Vaše zavazadlo ponesou najatí nosiči a spát se bude v místních horských ubytovnách, většinou v pokojích po dvou, někdy i s vlastním příslušenstvím. Denní čas pochodování nepřesáhne osm hodin.

http://michal.thoma.cz/cs/m/trek-do-manangu-k-jezeru-tiliccho