Indický chléb je velmi odlišný od tradičních západních chlebů. Připravuje se převážně bez droždí a tedy i kynutí a nejčastěji se pro jeho přípravu používá pšeničná mouka.
- připravuje se z celozrnné pšeničné mouky smažením na tuku ghee (čisté přepuštěné máslo)
- často se plní zeleninou, nejčastěji bramborem, ředkvičkami, květákem , ale také speciálním indickým sýrem paneer
- speciální chléb připravovaný zejména na severu Indie (jedná se o typický pandžábský recept)
- připravuje se z tzv. maida mouky (někde se také označuje jako víceúčelová mouka), ghee, soli, jogurtu, vody a prášku do pečiva
- připravuje se z chlebové mouky, soli, másla, cukru a droždí, cibule, jehněčího masa, šebreje, rostlinného oleje a ghee
- připravuje se pouze z mouky, vody a opravdu malého množství ghee a oleje
- nekynutý chléb připravený z celozrnné pšeničné mouky, vody a soli
- peče se na suché rozpálené pánvi
- podává se nejčastěji jako příloha k teplým pokrmům a to nejen v Indii,ale v celé střední a jižní Asii
- připravuje se z bílé pšeničné mouky, droždí, jogurtu a soli ve speciální peci, která se jmenuje tandoor a její teplota může dosáhnout až 480°C. Slouží i k pečení masa zavěšeného na drátěných hácích za okraj.
Autor: Svetluska78+jpa