Empanády pro 12 osob

Doba přípravy 1,5 hodiny, 20-25 minut pečení v troubě (200 st. C)

Náplň: 1/2 kg mletého hovězího masa — zadního, 2 cibule, 1 paprika čerstvá, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1 lžička mletého pepře, 100 g zelených pokrájených oliv, l00g hrozinek, 3 vejce natvrdo - pokrájená, 1 lžička cukru, sůl podle potřeby, olivový olej. Čerstvá paprika se nakrájí na malé kousky.

Příprava : Na rozpálený olej dáme pokrájenou cibulku smažit až je sklovitá, pak přidáme mleté maso, osmahneme ho, promícháme, přidáme pokrájenou čerstvou papriku, necháme pod pokličkou dusit - pomalu až vznikne šťáva, pak přidáme všechny ingredience mimo vajíček natvrdo a krátce asi 5 minut pomalu povaříme. Po vychladnutí vmícháme pokrájená vejce natvrdo. Směs se plní do těsta tvaru kolečka asi 1 lžíce doprostřed a pak se těsto přeloží v polovině a na okraji se uzavře bříšky prstů. Spoji eventuelně pomůže potření našlehaným vajíčkem. Tvoří po uzavření takové půlměsíce. Doba přípravy 45 minut

Těsto : 1 kg hladké mouky, 2 hrníčky kávové sádla (250g), 2 hrníčky kávové vody (400ml) a 3 lžičky soli

Příprava : Dát mouku na vál v podobě koruny /královské/ doprostřed dát sádlo a přilévat vodu až vznikne soudržná hmota. Těsto dohře propracovat a nechal 15 minut odpočinout přikryté utěrkou. Pak těsto znovu propracovat a rozválet ho na hodně tenko a udělat z něho kolečka.

Před pečením se empanády potírají z vrchu, metlou našlehaným vajíčkem.