Zelňačka babky Kateřiny.
Nové neloupané, staré oloupané brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit doměkka do slané a okmínované vody.
V jiném kastrolu rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, krátce zamícháme, přidáme nadrobno nakrájené zelí z kameňáku ze sklepa.
Přilijeme vodu, přidáme česnek, nakrájenou klobásu, trocha pepře, bobkový list a popřípadě dosolíme.
Vaříme tak dlouho, až nám bude vyhovovat měkkost zelí. Nezapomeňte dolévat vodu.
Až zelí změkne, dolijeme vodu podle libosti a jenmě zaprášíme moukou a provaříme.
Do hotového díla přidáme brambory a nakonec smetanu, minimálně třiceti procentní.
Bábrle si na procenta moc nehrála a rovnou ji sebrala po ranním dojení.