Kokosový olej – zdraví ve skořápce

Exotická pochoutka, nabitá vitamíny a přátelská k našemu organismu – to je kokosový olej. Má antibakteriální účinky, snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu a pomáhá snížit riziko rakoviny. Chcete zhubnout, zbavit se akné, nebo dát své kuchyni exotickou příchuť? Kokosový olej to zvládá všechno najednou. Kde se bere kokosový olej Ořechy – včetně kokosových – obsahují vysoké procento tuků, které můžeme snadno získat lisováním. V tropických zemích má kokosový olej dlouhou tradici, a už po staletí se získává jednoduchou metodou. Čerstvá kokosová dužina, případně částečně nasušená tzv. kopra, se naseká, smíchá s vodou a následně se za studena lisuje. Tak vznikne hustá emulze (směs oleje s vodou), která se brzy rozdělí na těžší olejovou a lehčí vodnatou část – kokosové mléko. Nejkvalitnější a také nejzdravější je panenský olej, vznikající lisováním čerstvé dužiny za studena. Méně kvalitní sorty se před lisováním zahřívají nebo fermentují, aby se získalo vyšší množství oleje. Pokud chcete olej používat v kuchyni, vybírejte si zásadně panenský, lisovaný za studena – procesy masové výroby nebo dokonce ztužováním se jeho příznivé vlastnosti ztrácejí! Průmyslový kokosový olej však můžete úspěšně použít na kosmetické účely. Trocha chemie aneb proč je zdravý Důležitou složkou všech tuků jsou mastné kyseliny. Právě na nich pak záleží vlastnosti oleje – odolnost proti zkažení, teplota přepálení a zejména působení v našem organismu. Kokosový olej obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny s krátkým, nebo středně dlouhým řetězcem. Nasycené mastné kyseliny neobsahují žádné dvojné vazby mezi skupinami prvků, a díky tomu jsou méně náchylné k oxidaci – kyslíkovému rozkladu. Proto se nekazí a nežluknou na vzduchu, a mohou také působit v těle jako antioxidanty. Volné radikály (osamocené kyslíkové atomy) působí v našem těle škodu především vyvoláváním řetězových oxidačních reakcí, které poškozují buněčné stěny. Čím více takových poškození, tím vyšší je riziko vzniku rakoviny. Oxidačním reakcím podléhají zejména tuky, obsahující velké množství nenasycených mastných kyselin. Kromě dalších radikálů tak vznikají i peroxidované tuky, významná součást škodlivého sklerotického povlaku v cévách. Kokosový olej ale dokáže molekuly nenasycených kyselin díky vysokému obsahu jejich protějšků udržet daleko od sebe a zabránit jejich reakcím. Kokosový olej obsahuje také kyselinu laurovou, kaprylovou a kapronovou, díky kterým působí proti bakteriím, virům a plísním, a velké množství vitaminu E. Rychlá energie Nejjednodušší cesta, jak využít vlastnosti kokosového oleje, je konzumovat ho prostě za syrova –má vyšší teplotu tání, takže při pokojové teplotě (až do 26 oC) zůstává tuhý*. Divíte se, proč jíst olej jen tak? Kokosový olej vzhledem ke svému složení obchází klasické metabolické dráhy a tráví se mnohem rychleji. Dopolední či večerní „vlčí hlad“ – nezvladatelná chuť na sladkosti – je způsobený nízkou hladinou cukru v krvi, a tedy voláním těla po energii. Několik lžiček kokosového oleje ho utiší – a přitom do sebe dostanete mnohem méně kalorií, než třeba z čokolády (jen 370 kJ/10 g). Olej má příjemnou kokosovou vůni a chuť, takže se hodí i k mazání na toasty, suchary nebo třeba do ranních cereálií. Kokosový olej v kuchyni Kokosový olej se při vaření uplatní mnoha způsoby: úspěšně nahradí oleje na smažení, tuky na výrobu pomazánek a krémů, můžeme ho zapracovat do těsta na sladké pečivo nebo chleba, přidat k rýži, kuskusu nebo těstovinám i do salátové zálivky. Výborně chutnají palačinky na kokosovém oleji, nebo cukroví a koláčky, ve kterých nahradíte kokosovým olejem ztužený tuk. Přepalování oleje se nebojte: čím více nasycených mastných kyselin, tím vyšší teploty olej snese – a „kokosák“ jich má 91%. Kokosový olej si ve svém jídelníčku oblíbili i sportovci a kulturisté. Podporuje totiž tvorbu hormonů štítné žlázy, a tím pomáhá nejen zrychlit metabolismus, ale také zlepšit regeneraci a zpomalit stárnutí buněk. Navíc pomáhá přeměňovat cholesterol na pregnenolon, a tím snižuje jeho hladinu v organismu. “Kokosák“ léčí Až 25% lidí naší populace má v těle přemnožené kvasinky rodu Candida albicans a trpí tzv. "kandidózou – nenápadnou, ale chronickou nemocí. Mezi její příznaky patří deprese, senná rýma, těžké akné, záněty mandlí nebo středního ucha, nadýmání žaludku, trávicí problémy, astma, výkyvy nálad nebo bolestivá menstruace. Kyselina kaprylová, obsažená v kokosovém oleji, srovná kvasinky zase „do normálu“. Velmi nám škodí také stres – ten znamená pro tělo kromě nepříjemných pocitů i řadu chemických procesů, které zrychlují stárnutí a poškozují srdce či játra. Kokosový olej díky podpoře funkce štítné žlázy tyto procesy utlumuje – nevzniká tolik hormonů nadledvin a tělo je „klidnější“. Další informace najdete v tomto článku o kokosovém oleji ve výživě – doktora biologie a fyziologa z University of Oregon.