Cejlon       2017

Sinhala dvípa - Ostrov lvů. To Portugalci změnili na Silao. Angličané na Sílon a psali Ceylon. Odtud možná pramení ta rivalita s Tamilskými tygry. "Sinhá" je prý také ohoz plantážnice v Brazílii. Po spojitosti pátráme, dosud uspokojivě nevyjasněna. Možná sarong Sinhálců nebo hábit lvů.


...

   

Členové expedice:     Nikča     &     Kuba

    28.leden. 2017 sobota - Ahoj cestovatelé, okamžitě nahlaste GPS polohu ať si Vás najdeme na Google Maps a doufám, že už jste začali psát deník. Bude to již sedmý ze SríLanky, co bude viset na cestovatelském webu naší famílie. Žádné zdržování kolem Colomba a rychle na sever do starých měst. Konečně ty domorodce nafotí nějaký profík, přímo si o to říkají, kocour Eda a Jirka.

    29.leden. 2017 neděle - Nouzové přistání v Colombu, namísto cílového nového letiště v pralese na jihovýchodním pobřeží, kde bychom prý plašili ptactvo, a mohlo by nám vletět i do turbíny. Přemlouvám kapitána aby nám alespoň vyložil bagáž.

    30.leden. 2017 pondělí - Ahoj Jirko a Edo, dneska jsme dorazili do Kandy. Datovou SIMku jsme koupili už v Colombu na letisti.

    Na Buddhův zub nechoďte. Musel by jich mít více než sto a třeba tenhle je vypůjčen od jednoho krokodýla. Mnohem zajímavější je Královská botanická zahrada s tisíci netopýry zvanými Kaloni. Pan Google tvrdí, že je možno z Nedvajzu do Vašeho momentálního působiště dojít za 87 dní a 16 hodin. A je to slabých 9392 km. To stojí za pokus.

31.leden. 2017 úterý - Dnes jsme ještě v Kandy a byli jsme v Královské botanické zahradě.

    Jiri@paichl.cz
Ty jsi tedy tajemný jako hrad v Karpatech. Viděli jste kalony zavěšené na stromech a fíkovník s největší korunou? Co zkusit větu rozvitou. Co mám napsat do Vašeho deníku?

    Jakub
Kaloňů jsme viděli spousty. A fíkovnik asi taky. Takovej nízkej s podepřenejma větvema:-) A taky palmy s obrovskejma double kokosama:-) Jinak tu hrozně kaděj ptáci ze stromů. Včera jsem to od jednoho schytal:-)
Jinak máme super ubytovaní v rodinném domku na kopci nad Kandy.

    Jiri@paichl.cz
Pošli souřadnice. A kam dále? Čajovým vláčkem na Hortonské pláně?

    Jakub
Zítra bychom chtěli do Polonnaruwy a pak do Dambully a na Adams peak, dále na Hortonské, do Ella a nakonec na pár dní na jih k moři do Mirrisa.

    Jiri@paichl.cz
Ella je turisticky moc profláknutá. Na Hortonských pláních nikdo z nás ještě nebyl. A určitě stojí zato. Jinak plán dobrej a Eda jej všema čtyřma schvaluje.

    JakubJakub
Děkujeme za pochvalu:-)

    Jiri@paichl.cz
Co si dáváte právě k večeři?

    JakubJakub
Chicken Fried rice. Bojíme se trochu jíst přímo na ulici, protože nemáme žádné očkování.

    Jiri@paichl.cz
Nechci to zlehčovat, dlabali jsme na ulici běžně. Taktéž nenaočkováni. Ale až budete mít plné gatě, tak abyste to na mě alibistu neházeli. Dávejte jen bacha aby PET lahve s vodou měly štempl na uzávěru. Terka by Vám mohla vyprávět, jak jsem to jednou v New Delhy přehlédl. Taková školácká chyba se může ošklivě vymstít.
Ovce, koza, keček a tři kočky nakrmeni a zase tu padají dráteníci. Můžeš poslat i nějakou fotenu kameramane.

    JakubJakub
Já mám všechno ve foťáku.

    Ahojky, ahojky, ještě, že se Ti ozval. Zrovna jsem mu spílal, že ani nedá vědět, jestli vůbec dojeli. Pozdravuj celou rodinu, Jarda.

    1.únor. 2017 středa - Teď jsme dorazili do Polonnaruwy a jdeme se projít k jezeru a na západ slunce. K obědu jsme měli každý dvě vaječné pirohy, když jsme stavěli s autobusem po cestě z Kandy, ale měli jsme vydatnou snídani, takže zatím hlad držíme na uzdě :-) Vy jste také byli v Polonnaruwě?

    15:15 Jiri@paichl.cz
Jasná páka. Půjčte si bicykly a pozor na obří černé varany.

    2.únor. 2017 čtvrtek - Jakub
Jo máme to v plánu, zítra ráno na památky a odpoledne pak do národního parku na zvířátka:-)

    18:03 Jiri@paichl.cz ...večerní relace? Ahoj do Polonnaruwy, kolik jste střelili slonů? Půlden na památky se mi zdá málo. Váš cestopis sklízí velké ovace. Dokonce jeden čtenář z Vietnamu!

    JakubJakub
Jsme mrtvý a přežráni. Zrovna si před spánkem dáváme pivko (Lion).

    Jiri@paichl.cz
Nejprve deník, potom si zasloužíte Lion a kolik bylo dnes vlastně varanů?

    Jakub
Ráno jsme byli na ruinách. Následovala jedna Stúpa řádně polévaná rýžovou kaší, nejstarší fíkovník a samej Buddha, Buddha a zase Buddha. A odpoledne safari. Viděli jsme všehovšudy asi 50 slonů a 2 krokodýly. Jeden samec s ušiskama prosvětlenýma sluncem se na nás rozběhl a měli jsme co dělat abychom to odcouvali. Myslím, že i našemu šoférovi tuhla krev v žilách:-) Ale to monstrum to naštěstí včas odtroubilo. Pak nás vzal na krásnou vyhlídku na úpatí skály, kde žijí monchové a mají tam svůj tample. Ten náš průvodce nám také řekl, že můžeme dát mnichovy nějakou donation. Když jsme mu dávali peníze, tak telefonoval a ani neodložil svůj smart phone. Tím mě trochu naštval.

    3.únor. 2017 pátek -

    03.02.17 8:00: Jirka: Teď hlídám dvojčata, cestou do Nedvajzu budu pokračovat. Texty již zapracovány.

    03.02.17 14:02: Jirka: Dík za fotodokumentaci, jen mi dělá trochu vrásky jak ji hodit do HTML tady ve vlaku.

    03.02.17 14:04: Kuba: Fencl: Že by nějaká iphone komplikace?

    03.02.17 14:24: Jirka: Ty invektivy na ohryzané jablko, bych si vyprosil. Stahuju to přes e-mail. Jde to hodně ztuha. Zkuste to prosím příště rovnou do e-mailu. A co dnes na programu?

    03.02.17 15:26: Kuba Fencl: Teď přijíždíme zpět do Kandy a už nestíháme vlak do Haputale, takže zůstáváme přes noc. Dneska je příšerná doprava. Zítra mají svátek.

    03.02.17 15:29: Jirka: Nevím, která cestovka Vám dělala itinerář ale „Terka travel” by takovej kopanec nespáchala. Je pravda, nutno sáhnout krapet hlouběji do kapsy ale na stejné místo by Vás nezavedla.

    03.02.17 18:49: Ahoj cetovatelé, žádná tragédie. Na téhle mapce je odbočka na Pico de Adam ze zastávky Hatton, té Vaší čajové lokálky. Špendýrujte si OFF ROAD EXPRES ťukťuk do Dalhousie. Po nočním výstupu pokračujte po kolejích do Haputale nebo až do Ella. A odtud dolů z kopců do tepla, na jižní pobřeží autobusem, kolem krásného vodopádu. A pak domů, do Podolí, do lékárny. Držím palce a znovu tu cestu s Vámi prožívám, dík.

    4.únor. 2017 sobota Jirka: - Celý den žádné zprávy. Vypravujeme záchranou expedici?

    5.únor. 2017 neděle Kuba: - Ahoj, jsme pořád pod Adams peak. Včera tu byl svátek a hromada místňáků, takže bychom se až na vrchol stejně asi nedostali. Doktor Nikča si ke všemu naordinovala antibiotika a tak jsme se rozhodli výstup o jeden den odložit.

    6.únor. 2017 pondělí 17:51 Kuba: - Sri pada pokořena:-) Jsme rádi, že jsme nešli s místňákáma den předtím, protože bychom se na vrchol vůbec nedostali. Ale byl to docela záhul. Včera jsme byli na super procházce čajovými plantážemi k místnímu vodopádu, kde jsme strávili pár chvilek se zvědavými opičáky:-) Dneska jsme dorazili do Elly. Je to tu hodně turistické. Úplně jiné než jinde. Trochu jako v Chorvatsku:-) Uvidíme zítra:-)

    7.únor. 2017 úterý Jirka: - Gratuluju, babi Květa též, už aby tu byla fotodokumentace z Tvojí zrcadlovky kameramane. Vše řádně připsáno do deníku.
    Navam Poya (Pója) svátek únorového úplňku to nebude, ten je letos až 11., tak mluvíte určitě o Svátku nezávislosti. Ono jít nahoru s poutníky a trochu se mačkat na těch schodech, o nějakém tom domorodém svátku, ať už je Hindu, Buddhistů nebo křesťanů, má naopak něco do sebe. Neopakovatelnou atmosféru. Celá štreka je poseta světly a zdáli vypadá jako perlový nebo světluškový náhrdelník, co si Šrí Páda navleče kvůlivá tomu svátku kolem krku a krapet si jej omylem přišlápne sandálem, jak je dlouhý. Cestou jsou otevřeny všechny kvelby občerstvovačů s domorodými cenami a téměř žádní turisté. Ti se té tlačenice naštěstí zaleknou a sedí dole v báru. Určitě jste tam nějaké viděli. Bosí Tamilové táhnou a rozvíjejí za sebou bílou niť jako pavouci sklípkani a jsou neuvěřitelně svátečně ohozeni, což krásně ladí s krvavými bosými chodidly jejich.

    8.únor. 2017 středa Kuba: - Právě jsme dorazili do Mirissi a jsme totálně vyřízený. Posledních 20 min z Matary jsme jeli v totálně přeplněném autobusu. Mělo to i svoji dobrou stránku, nedalo se upadnout. Jinak dneska ráno jsme byli na prohlídce v tea factory. Ta byla super. Jinak nás Ella nijak zvlášť nezaujala.

    9.únor. 2017 čtvrtek Jirka: - A co surf? Z Vás dvou vymáčknout dvě celé řádky zážitků, kterých denně nasbíráte a máte po kapsách jistě hafo, to je tedy kumšt a docela makačka. Fantasii musím hodně krotit a držet na uzdě. Fofrem vytáhněte nějaké ze štrozoku! Kocour Eda

    10.únor. 2017 pátek Jirka: - Dál si to už pište sami!!!

    Z jižního pobřeží známe trochu jen pirátský přístav Galle a Tangalle. Mirissi jsme zahlédli jen skrze usmolené sklo domorodého autobusu, asi stejně nabitého jako byl ten Váš. Jinak námi více prozkoumáno boží, málo obydlené pobřeží jihovýchodní, kolem Kirindy. Ale tam už se vrátit nestihnete. To si nechte napříště.
    „Božím“ míněna značka nejvyšší kvality, ne vlastnictví neb přívlastek konkrétního božstva ani těch monoteistických. Ale dost toho filosofování a do práce. Musíme jít s Edou kácet. Mám v merku jednu souš nad štolou v Krupajzníkovo lese, co se nebezpečně naklání nad elektrické dráty. Zima je nějak moc dlouhá ale krásná a mrazy nepolevujou, dochází nám dřevo na otop. Nedali jsem na Šošony a teď se nám to vymstilo. Váš kocour Eda.

    11.únor. 2017 sobota Jirka: - Ahoj cestovatelé, Kytka mi kritizovala, za předčasné vyvěšení Vašeho deníku na web. Možná, že oprávněně. Dočasně jsem ho stáhl. Řekněte si sami, kdy ho mám znovu vyvěsit. Na jednu stranu, je včasná publicita dobrá ale nechám to na Vašem rozhodnutí. Využil jsem nástrojů pro zviditelnění webových prezentací, které využívá pan Google. Postačí zadat „Fencl Cejlon“ a vyskočil Váš deník. Těším se na Vaše vyprávění.

    12.únor. 2017 neděle Kuba: - Ahoj Jiříku, dva dny jsme strávili na Mirisse a včera jsme se přesunuli do Tangalle. Mirissa byl docela fajn, ale zase tam bylo šíleně turistů. Byli jsme na pozorovaní velryb. To bylo super, až na malou mořskou nemoc:-) Viděli jsme několik velryb, pár létajících ryb a stovky delfínů:-) V Tangalle se nám libí o dost víc. Jsou tu skoro prázdné pláže a zatím asi nejlepší hostitel jakého jsme měli. Brzy ráno jsme se byli projet na kajaku po Tangalle. Kde jsme viděli spousty pelikánů a krokodýlů, jak jsme si původně mysleli. Po návratu jsme zjistili, že to byli varani, ale ve vodě to vypadalo jako krokouši:-) Kolem poledne jsme se byli v chrámu, kde mají největší sochu sedícího Buddhy v Asii. Co nejdříve Ti ještě přepošleme deníček, který si snažíme poctivě psát, ale při tom množství skvělých zážitku již nestíháme přeposílat.

    13.únor. 2017 pondělí Jirka: - Kubíku věděl jsi, že už jeden Fencl o Cejlonu psal? Ty ale vyskočíš na googlu před ním!!!

   
Mapy:

1477
1618
1625
1632
1692
1700
1733
1775
1964
2008

Literatura:

    Viděl jsem všechnu krásu země jak vyšla z rukou božích. Nekonečnou rozmanitost, která je odrazem a odleskem nevýslovnosti a nesmírnosti Boží a také všechnu bídu země jak je údělem vyhnaných z ráje. Prožil jsem největší dobrodružství jaké může prožít člověk a nyní stojím na prahu větší plavby, ta nemine žádného z živých. ... Odorico z Pordenone - Oldřich Čech z Furlánska, co vystoupil na břeh ostrova Mobar - Cejlonu cestou do říše Velkého chána kolem roku 1317, jako první Čech.

Anna Brasseyová: Kolem světa. Výlet po lodi Sunbeamu, 1883, pracovní síla pro plantáže

J.V. Daneš, Karel Domin: Dvojím rájem, díl druhý. Cesta po Austrálii a na Ceylon, J. Otto v Praze 1925, str. 651

Konstantin Biebl (1898-1951): Cesta na Jávu, cestopisné fejetony a básnická sbírka S lodí jež dováží čaj a kávu, 1926

Bohuslav Šnajder: Tulákem po všech polednících, ORBIS Praha 1977

Jaromír Štětina: Studna pro Mandon, PANORAMA Praha 1984

Formánek Josef: Prsatý muž a zloděj příběhů, Smart Press Praha 2003

Formánek Josef: Syn větru a Prsatý muž, Smart Press Praha 2013

Petr Vopěnka: Hádání v hospodě, 27 filosofických disputací, Práh, 2013. Od toho co má rozsáhlejší heslo na anglické, nežli české Wikipedii.

Rejstřík:
    Adams Peak
    bidet
    botanická Královská zahrada
    Ella
    Galle
    Hatton
    Kirinda
    lucky band
    Polonnaruwa
    poštovní úřad
    řezbář
    Sri Pada
    Tangalla
    tea black factory
    tea green factory
    tsunami
    varan

Rejstřík tématické fotodokumentace pro inspiraci:
    čaj
    pokrmy
    znaky v kameni
    vzory
    kování
    dřevo


Naši předjezdci a další naši následovníci na čekačce.